Rahsia Diet Yang Efektif

Apabila sebut pasal diet, tidak ramai dari kita yang melakukannya. Tapi ramai yang sentiasa mencari apakah rahsia diet yang efektif. Namun itu sebahagian, sebahagian daripada kita begitu mengambil endah soal berat dan kesihatan badan. Biasanya apabila berdiet, ramai yagn akan mengurangkan makan agar berat badan turun. Namun hasilnya tidak memberangsangkan. Jika turun sekalipunhanya dalam tempoh sekejap saja dan kemudian kembali naik. Ini dipanggil yoyo diet. Jadi bagaimana rahsia agar diet yang dilakukan berjaya?
Perkara yang perlu dihindari dalam diet seharian

1. Berlapar
Makan banyak oleh menambah berat badan. Jadi ramai yang berusaha menahan lapar malah ada yang tidak makan. Sebenarnya cara ini salah, apabila anda berlapar, ia akan menurunkan metabolisme tubuh yang akhirnya melambatkan pembakaran lemak. Jadi, berlapar bukanlah satu rahsia diet yang berkesan.


Kurus dan Langsing Idaman Wanita dan Lelaki

Tenaga tubuh akan berkurang. Anda akan berasa lemah dan keletihan apabila melakukan aktiviti harian. rasa lapar adalah salah satu petanda bahawa perut anda kosong dan gula dalam darah juga kurang.
Sedangkan perut yang terisi dan gula sangat diperlukan otak. Mungkin anda pernah mengalami masalah pening kepala apabila perut kosong bukan? Masalah ini juga akan terjadi kepada mereka yang hanya makan sekali atau dua kali sehari. Jadi, anda perlu makan 5 hingga 6 kali sehari, 3 kali makan normal dan 3 kali makan ringan agar metabolisme tetap tinggi dalam tubuh.

2. Tidak mengambil sarapan pagi.
Ramai yang sengaja tidak mengambilnya, tidak sempat mengambilnya atau tidak biasa mengambilnya. Kononnya inilah rahsia diet yang paling hebat. Walau apa saja alasannya, ramai daripada kita elak mengambil sarapan pagi. Sarapan adalah waktu makan paling penting untuk tubuh. setelah tidur malam 8 jam tanpa mengisi nutrisi, tubuh sangat memerlukan nutrisi yang boleh diperolehi ketikan makan sarapan pagi. Ia mengembalikan tenaga untuk tubuh badan.

3. Tidak makan malam.
Memang ketika tidur, kita tidak memerlukan kalori dalam jumlah yang banyak, apatah lagi karbohidrat dalam kadar yang tinggi.

Tetapi kita memerlukan banyak protein kerana ketika tidur, hormon pertumbuhan akan digunakan untuk membaiki sel-sel tubuh yang rosak. oleh itu, pastikan pengambila protein yang mencukupi. Ambillah protein kira-kira 2 hingga 3 jam sebelum tidur dan karbohidrat 4 jam sebelum tidur. Disarankan minum susu atau air kosong sebelum tidur untuk penyerapan protein lebih lambat.

http://www.tip.kuruskanbadan.com/tip-kurus/rahsia-diet-yang-efektif/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...