5 Trick Untuk Mengurangkan Berat Badan

Mungkin anda mempunyai masalah untuk mengawal kadar pengambilan makanan. Tambahan lagi sekiranya makanan yang dihidang amat menyelerakan. Jadi, apakah cara tipu muslihat terbaik untuk anda berjaya mengurangkan berat badan?

 

Menghidu makanan- Mungkin anda merasakan bahawa cara ini tidak masuk akal sama sekali. Tetapi berdasarkan kajian yang telah dilakukan oleh Dr Alan R. Hirsch ( Smell & Taste Treatment and Research Foundation in Chicago ) terhadap 3000 sukarelawan mendapati bahawa seseorang yang gemar menghidu makanan biasanya lebih kurus berbanding mereka yang tidak.

 

Letakkan cermin bertentangan dengan tempat makan anda- Satu kajian mendapati bahawa seseorang yang makan dihadapan cermin akan mengurangkan 1/3 jumlah pengambilan makanan berbanding mereka yang tidak. Ini berlaku mungkin disebabkan apabila anda melihat diri anda sendiri, ia akan mengingatkan mengenai matlamat yang ingin dicapai.

 

Kelilingi tempat makan anda dengan warna biru- Adakah anda perasan mengapa kebanyakan restoran makanan segera tidak menggunakan warna biru sebagai tema restoran mereka? Ini adalah disebabkan kajian psikologi yang telah dilakukan bahawa warna biru akan menahan selera makan seseorang. Elakkan warna seperi oren, kuning, dan merah ditempat makan kerana ia akan meningkatkan lagi selera makan anda.

 

Tangkap gambar makanan yang anda ambil- Setiap kali anda melihat gambar makanan yang telah diambil, pasti ia akan mengingatkan anda untuk melakukan perancangan tentang bagaimana cara untuk anda berjaya mengurangkan berat bandan.

 

Ikat seutas benang pada bahagian perut- Apabila anda sudah merasakan benang yang diikat pada perut semakin menegang, ia bermakna anda seharusnya sudah perlu berhenti daripada mengambil makanan lagi.
kami pun sebenar tidak pasti samaada cara ini berkesan atau tidak, tapi tak salahkan kalau anda mencuba. tak rugi apa2 pun ok :)

http://www.top5reason.com/index.php/5-trick-untuk-mengurangkan-berat-badan/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...