Toksin Sebab Tak Kurus

Bahan buangan dan toksin akan bertimbun dalam tubuh apabila sistem nyahtoksin gagal berfungsi dengan baik, kembung perut dan sukar membuang air besar adalah antara tanda-tanda amaran toksin berlebihan. Segala bahan-bahan buangan ini perlu dikeluarkan dengan sentiasa membersihkan tubuh anda.
"Saya dah cuba tips diet namun walaupun berat badan saya menurun, kebuncitan perut saya TETAP kekal"

Tambah memeranjatkan, saya selalu selalu bertanya-tanya kenapa wanita langsing dengan bentuk badan menarik juga menghadapi masalah serupa!
Pernah cuba mengempiskan perut? Jika anda faham akan apa yang terkumpul sehingga menyebabkan kebuncitan itu, maka barulah anda tahu apa yang perlu dilakukan untuk menghapuskannya.
Setiap bahagian tubuh mempunyai ceritanya sendiri, begitu juga dengan perut yang buncit. Mungkin ada yang berkata : "terlalu banyak bahan buangan tersumbat di dalam." Perut buncit menandakan ada yang tidak kena dengan kedua-dua usus besar dan kecil di dalam perut. Diperuhi toksin yang membebankan bahagian tubuh yang berkaitan dengan sistem penghadaman semula jadi.

"Organ dan sistem sokongan itu diibaratkan seperti sungai yang mengalir ke laut. Ia mengalir lancar selagi tiada sampah sarap memenuhi kawan tebing lantas menyempitkan laluan."

Begitu juga toksin dari persekitaran luar dan juga dalaman tubuh yang terhimpun mengikut masa lalu mengakibatkan sistem pengedetoksifikasi tersekat lantas melambatkan fungsinya.
Bagaimana keadaan ini berlaku? Ia terkandung di dalam udara yang kita hirup, produk yang digunakan di dalam makanan dan minuman. Toksin ada dimana-mana dan tidak dapat dielakkan dalam kehidupan, maka itu cuba jauhkan diri daripadanya.
Kajian menunjukkan bahan bahan toksik datangnya daripada sumber keperluan harian seperti perisa makan, makanan yang diproses, sisa dadah, racun serangga, logam berat, karbon monoksida berlebihan dan ubat-ubatan.

Berikut bagaimana perut anda boleh membuncit?
Tahukah anda bahawa makanan mengambil 8 hingga 10 jam untuk sampai ke usus besar? Walaupun dengan sekali pembuangan air besar, anda masih mempunyai buangan dari 3 hidangan yang sedang diproses di dalam usus besar pada satu-satu masa dan tubuh kita mampu membawa sehingga 5 kg bahan buangan!
Usus adalah sistem pembuangan sisa dan jika tidak berfungsi atau tersumbat, kesemua bahan buangan akan kekal dalam tubuh sebagai bahan toksin.
Proses fermentasi menghasilkan banyak gas usus yang menjadi punca utama rasa tidak selesa dan kebuncitan. Perut buncit adalah permulaan kepada beberapa masalah lain yang berpunca daripada sistem detoksifikasi yang lemah antaranya menyebabkan kita :
Berat badan naik mendadak
Sering keletihan, kurang bertenaga, sakit kepala
Insomnia (masalah tidur), Mata gelap
Daya ingatan dan tumpuan yang lemah, Rasa cemas
Alahan, Masalah sinus, Sistem imun yang lemah
Masalah sistem pencernaan – sembelit, kembung perut
Masalah sendi
Masalah kulit – jerawat, eczema
Selulit, Kenaikan berat badan, Tanda-tanda penuaan awal
Itulah sebabnya detoksifikasi tubuh secara tetap boleh mengurangkan bebanan toksik dalam tubuh namun penggunaan julap secara berlebihan boleh menyebabkan tubuh kekurangan air. Penggunaan bahan itu secara berterusan boleh mengakibatkan susu mengecut dan dinding usus menjadi keras dan apabila pengambilan julap diberhentikan, perut menjadi tidak seimbang dan sakit!
http://www.myphyto.com/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...