Anda Mahu Diet Agar Kelihatan Kurus?

Saya ingin berkongsi dengan anda tips Mahu diet? Ikut tip ini yang dipetik dari majalah RAPI keluaran 1 April 2009. Mungkin tips di bawah ini boleh membantu anda mengurangkan berat badan.Makan Sayur Bukan Sahaja Boleh Kurus, Tetapi Cantikkan Kulit Anda

1. Ambil kuantiti sayur, buah, makanan berbijiran penuh, dan kekacang. Makanan seperti ini mengandungi kuantiti tenaga yang kurang padat sekaligus membantu anda untuk merasa kenyang dalam tempoh masa yang lama.

2. Daging kurang lemak, ikan, produk tenusu kurang lemak dan lain-lain jenis protein diambil dalam kuantiti sederhana. Makanan jenis protein paling berkesan untuk memberi kesan mengenyangkan.

3. Jika anda mengambil snek atau makanan ringan secara kerap, anda dapat menakan makan secara keterlaluan (jumlah makanan yang diambil tidak banyak)

4. Berdiet ada masanya akan membuatkan seseorang itu terpaksa menahan diri dari mengambil makanan yang mereka gemari. Tidak elok begitu, ada masanya anda harus memberi ruang kepada diri sendiri. Ambil makanan yang anda inginkan dalam kuantiti yang sedikit, sekadar merasa. Kemudian, teruskan diet anda tanpa rasa bersalah.

5. Jumlah makanan yang diambil harus disukat. Jika anda risau terlupa diri, lebih baik minta bantuan rakan untuk mengawasi sukatan makanan anda. Pastikan anda berpegang kepada prinsip dan tidak mudah goyah dengan ‘godaan’ makanan yang ada di sekitar anda.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...