Masalah Berdiet Dan Cara Sebenar Mengatasi Kegemukan


Dalam menghadapi hidup yang semakin menuntut kecemerlangan penampilan diri ini, banyak orang yang berazam untuk menguruskan badan mereka untuk kelihatan seperti kebanyakan artis di kaca televisyen. Suatu masa dahulu, orang ramai tidak terlalu memberatkan soal berat badan dalam menilai kecantikan seseorang. Tetapi, pada masa kini, disebabkan media terlalu banyak mengaitkan kurus dengan kecantikan, banyak wanita terutamanya yang mempunyai 'mind set' bahawa mereka seharusnya mempunyai badan yang kurus untuk digelar wanita cantik. Ini semua, media punya pasal.

Dalam berusaha menguruskan badan, banyak wanita yang tersilap dalam memilih kaedah yang betul dan selamat. Akibat tersalah pilih kaedah yang betul, mereka akhirnya kembali meningkatkan berat badan.

Pendekatan berlapar ('diet') yang diamalkan bukanlah tidak boleh dilakukan untuk memperoleh berat badan unggul, namun ianya perlu dilakukan dengan betul. Berlapar tanpa makan (atau makan dengan kuantiti yang terlalu sedikit) hanya akan menambahterukkan lagi keadaan. Namun, bagaimanakah perkara ini boleh berlaku?

Secara fisiologinya, setelah seseorang itu berlapar selama 4 jam (dari waktu sarapan pagi ke tengah hari), badan mula menghasilkan sejenis hormon yang dapat meningkatkan gula dalam darah yang dipanggil glukagon. Glukagon merupakan sejenis kanji yang disimpan di dalam hati (liver) dan otot (muscle) dan dibakar apabila dirangsang oleh hormon glukagon.

Sekiranya badan masih tidak mendapatkan bekalan makanan lebih dari tempoh 18 jam, suatu sistem akan diaktifkan oleh badan untuk menggunakan protein yang tersimpan di dalam otot dan darah, iaitu sistem yang dipanggil glukoneogenesis. Profesor Kubova dari Jabatan Patofisiologi, Charles University menyatakan bahawa, sistem ini akan menyebabkan susutan jisim protein dalam badan, tetapi lemak tidak berapa digunakan untuk dibakar oleh badan. Kesannya, apabila seseorang itu terlalu ber'diet' tidak mahu makan selama beberapa hari, kesannya hanyalah pengaktifan glukoneogenesis yang mengurangkan jisim protein dalam badan. Apakah kesan kurangnya jisim badan? 

Sekiranya jisim protein dalam badan berkurangan, metabolisma badan turut berkurangan. Protein digunakan untuk membina otot badan yang membantu membakar begitu banyak lemak. Sewaktu proses glukoneogenesis sedang berlangsung, badan akan mula mengadaptasi kepada keadaan kekurangan makanan tersebut dengan mengurangkan kitar semula protein (protein turnover) yang melibatkan proses pemecahan dan pencantuman semula protein dalam badan (anabolic dan catabolic) yang memerlukan tenaga yang tinggi. Sekiranya seseorang itu selalu berlapar (contohnya seperti tidak makan hampir dua hari untuk menguruskan badan dll), ia sememangnya boleh berjaya menguruskan badan tetapi apa yang berlaku ialah badan akan cepat pula gemuk kembali, lebih cepat gemuk berbanding sebelum mengamalkan diet. Situasi ini dipanggil kesan 'flip-flop' (flip flop efect).

Sekiranya seseorang itu berlapar lebih daripada 3 hari, barulah sistem badan akan mula menggunakan lemak sebagai sumber utama bahan bakar dalam badan. Tetapi seperti yang telah dinyatakan, kesan 'flip-flop' akan kelihatan. Hanya dengan dua tiga hari perayaan yang disajikan dengan pelbagai makanan boleh menampakkan kesan kegemukan pada individu tersebut. Cara diet ini adalah amat tidak digalakkan.

Apa yang amat dicadangkan untuk setiap individu amalkan ialah dengan makan seperti sediakala dan banyakkan bersukan. Bersukan dapat meningkatkan sejenis hormon yang membantu memecahkan lemak iaitu epinephrine. Hormon ini bertindak ke atas reseptor beta-3 yang bertanggungjawab menghantar signal untuk melarutkan lemak. Sewaktu bersukan, proses pemecahan lemak ini berlangsung seiring dengan proses pembakaran lemak yang berlaku dalam kuantiti yang tinggi di jantung. 

Banyakkan mengambil minyak ikan dan zaitun kerana minyak ini mengandungi Omega-3 dan omega-6 yang tinggi. Omega 3 dan omega 6 bukan sahaja amat diperlukan oleh badan untuk menghasilkan banyak derivatif seperti Thromboxane-A2, Prostacycline, Prostaglandin, Arachidonic Acid malah minyak ini juga berupaya merencat kemasukan asid lemak ke dalam sel serta membakar lemak yang telah berkumpul di dalam sel. Akibatnya, individu yang mengambil lemak perlu ini beroleh perubahan positif pada berat badan. 

Oleh itu, seseorang tidak patut membenci lemak hanya kerana ia kelihatan sungguh bersalah menambahkan berat badan, kerana pada hakikatnya, lemak inilah yang menolong badan kita bekerja lebih kuat untuk membakar lemak yang sudah sedia ada.

Namun, sekiranya semua cara sudah dicuba dan didapati tidak berkesan, disarankan agar individu yang mengalami masalah berat badan pergi berjumpa doktor pakar (genetik atau kosmetik) kerana ia (kegemukan itu) boleh jadi berkaitan dengan masalah genetik. Lihat sekeliling, sekiranya anda melihat banyak ahli keluarga anda menghadapi masalah yang serupa, ia mungkin berpunca dari genetik. Beberapa penyakit genetik yang dikenalpasti menyebabkan kegemukan termasuk:

  • Bardet-Biedl syndrome (yang dikaitkan dengan 6 jari tangan dan cacat otak)
  • Cohen syndrome
  • Non-sensitive beta-3 receptor
  • masalah pada OB gene 
  • Thrifty Gene (pada kebanyakan orang Red Indian, gypsy dan segelintir Asia dan Afrika)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...