4 Cara Untuk Mengelakkan Terlebih Makan


punca makan banyak 
Sekiranya anda perhatikan, negara-negara yang mempunyai masalah obesiti  adalah daripada negara yang berpendapatan tinggi seperti USA dan bahagian eropah. Ini disebabkan oleh kerana mereka tidak mempunyai halangan untuk menikmati makanan. Jadi, bagaimanakah cara terbaik untuk mengelakkan anda daripada terlebih makan?

(1) Dapatkan zat yang secukupnya dalam satu hidangan- Tubuh manusia memerlukan protein, karbohidrat dan lemak yang secukupnya untuk memberikan tenaga kepada badan. Dapatkan pakej lengkap ini dalam satu hidangan terutamanya pada waktu makan tengahari untuk mengelakkan anda daripada cepat berasa lapar.

(2) Kurangkan membeli atau menyimpan stok makanan ringan- Nafsu makan anda akan meningkat sekiranya melihat makanan yang terhidang. Makanan ringan yang hanya memerlukan penyediaan yang amat mudah akan lebih mempengaruhi anda untuk makan.

(3) Minum air- Pada waktu petang terutamanya selepas makan tengahhari, kebiasaannya anda akan berasa lebih cepat lapar. Ini disebabkan oleh tenaga anda telah banyak digunakan. Minum air suam atau teh panas untuk mengelakkan tubuh daripada terhidrasi dan secara tidak langsung akan membekalkan tenaga kepada anda.

(4) Makan mengikut masa- Rancang masa yang perlu anda makan. Ini secara tidak langsung akan melatih tubuh anda untuk mendapatkan makanan hanya pada waktu yang sepatutnya dan akan mengelakkan anda daripada terlebih makan.
satu tips yang paling baik untuk mengelakkan terlebih makan adalah “makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang”. Confirm anda semua tak akan terlebih makan ok :p
 http://www.top5reason.com/index.php/4-cara-untuk-mengelakkan-terlebih-makan/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...