Ramai orang takut apabila memperkatakan mengenai kolesterol dan mula
mengambil beberapa langkah untuk mengurangkan paras kolesterol dalam
badan. Namun begitu, tahukah anda perasaan takut mengenai kolesterol
akan terus menghantui hidup anda seandainya anda masih tidak mampu
mengamalkan cara hidup sihat?
Tetapi jangan bimbang kerana kata kuncinya mudah saja, anda hanya perlu mengamalkan diet atau pemakanan seimbang serta menjalani kehidupan aktif untuk mengawal paras kolesterol sekali gus mengawal berat badan.
Nampak senang bukan? Namun sebenarnya dua perkara ini acapkali sukar
dilakukan kerana kebanyakan kita sering terpengaruh dengan dorongan
nafsu yang tinggi. Apatah lagi, Malaysia mempunyai kepelbagaian makanan
termasuk jenis bergoreng dan bersantan, termasuk hidangan pencuci mulut
seperti kek, coklat dan ais krim. Faktor kerap mengamalkan makanan
tinggi lemak antaranya organ dalaman, daging merah, makanan laut dan
telur kuning juga mampu menjadi faktor penyumbang terbesar kepada
peningkatan paras kolesterol dalam darah.
Namun bijakkah anda sekiranya menyalahkan faktor pemakanan apabila
rawatan menunjukkan paras kolesterol anda melebihi daripada aras
sepatutnya? Bukankah anda boleh memilih untuk menentukan tahap kesihatan
sendiri dan bukannya orang lain?
Menurut Pakar Pemakanan Hospital Pusrawi, Nurul Farhanah Md Fozi, anda
adalah apa yang anda makan dan tiada jalan pintas untuk mendapat
kesihatan sempurna melainkan menerusi pemakanan seimbang dan menjalani
kehidupan aktif.
Kata-kata ini memang ada benarnya kerana punca utama sesuatu penyakit
itu biasanya daripada pemakanan dan masalah pemakanan ini boleh dikawal
menerusi pendedahan kesihatan serta disiplin diri yang tinggi. Oleh itu,
pengawalan pemakanan individu perlu selari dengan prinsip makanan
seimbang dan sihat mengikut piramid makanan Kementerian Kesihatan
Malaysia.
"Ini boleh dilakukan dengan pengambilan makanan tinggi antioksidan yang kaya vitamin A, C dan E serta zink, selenium
dan beta karotina. Jumlah pengambilan makanan berserat secukupnya juga
mampu menghalang pelekatan kolesterol pada salur darah manakala makanan
tinggi antioksidan mampu meneutralkan kandungan darah dalam badan,"
katanya.
Ramai sering beranggapan kolesterol hanya bersifat 'jahat' kerana
membawa kemusnahan pada tubuh walhal pada dasarnya, kolesterol adalah
sejenis bahan molekul lekit, seakan-akan lemak yang terdapat secara
semula jadi dalam aliran darah serta sel tubuh badan. Kolesterol ini
juga penting kerana menjadi sumber penghasilan sel tisu membran,
hempedu, sesetengah hormon dan vitamin D dalam tubuh badan.
"Namun awas, aras kolesterol berlebihan juga boleh mendatangkan mudarat
kerana berkemungkinan besar akan menyumbatkan dinding salur darah arteri
lalu menyebabkan pengaliran darah menjadi perlahan dan terganggu.
Keadaan sebegini amat merbahaya kerana boleh mengakibatkan berlakunya
serangan jantung koronari," katanya.
Menurutnya, molekul kolesterol darah ini berasal daripada dua sumber iaitu sintesis
tubuh badan (melalui hati dan usus) dan juga diet harian seseorang.
Kolesterol terbahagi kepada dua jenis iaitu kolesterol 'baik' dan
'jahat'. Kolesterol jenis lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) adalah
sejenis 'kolesterol baik' yang akan membawa kolesterol dari seluruh
saluran darah ke organ hati kemudian hati akan memproses kolesterol
untuk dikeluarkan dari tubuh.
"Lebih tinggi paras HDL, kolesterol yang tersimpan di dalam salur darah
arteri akan berkurang dan ini akan melindungi fungsi dan tahap kesihatan
jantung. Sebaliknya, 'kolesterol jahat' atau liporotein berketumpatan
rendah (LDL) pula akan membawa kolesterol dari hati ke saluran darah di
seluruh tubuh. Jadi, apabila semakin tinggi paras LDL di dalam badan,
ini akan menyebabkan banyak kolesterol tersimpan di dalam salur darah.
"Ini memungkinkan pengumpulan dan penyumbatan kelompok kolesterol di
dalam salur arteri seterusnya menghalang darah daripada mengalir lancar
ke jantung. Hal ini meningkatkan risiko serangan jantung, strok dan
kematian mengejut," katanya.
Bacaan paras kolesterol boleh diperoleh melalui hasil profil
lipid daripada ujian darah. Seseorang itu dikatakan mempunyai masalah
kolesterol tinggi (hypercholesterolemia) apabila mempunyai bacaan jumlah
kolesterol melebihi paras normal iaitu 5.2 mmol/L dan jumlah aras
kolesterol LDL darah melebihi 2.6 mmol/L.
Terdapat beberapa golongan berisiko yang boleh mendapat paras kolesterol
tinggi seperti individu yang mempunyai berat badan berlebihan atau
obes, mempunyai sejarah penyakit metabolik (diabetes,
penyakit tekanan darah tinggi dan serangan jantung), mempunyai sejarah
keluarga yang turut mempunyai masalah kolesterol dan penyakit jantung,
individu yang kurang aktif serta perokok tegar.
Menurut Nurul Farhanah, amalan pemakanan sihat dan seimbang dengan
pengambilan hidangan lengkap bercirikan bijirin penuh berserat, jenis protein yang betul, sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi serat dan antioksidan yang tinggi serta lemak yang sihat mampu membantu menurunkan paras kolesterol dalam darah. Antara saranannya adalah:
1. Makanan bijirin penuh dan tinggi serat
Makanan berserat kaya dengan serat larut yang dapat membantu menurunkan
kolesterol tidak baik (LDL) dari dalam tubuh. Serat ini berfungsi
seperti span yang menyerap kolesterol dan membuangnya bersama pembuangan
sisa perkumuhan seharian. Sejumlah 10 gram hingga 15 gram serat larut
yang diambil setiap hari mencukupi untuk menurunkan kadar LDL. Serat
larut boleh ditemui dalam pisang, kacang buncis, barli, epal, prun dan
pear.
Oat mengandung beta-glukan, yang membantu menyingkirkan kolesterol
jahat. Untuk mendapatkan hasil terbaik, kita boleh membiasakan diri
dengan menggantikan sarapan oat setiap hari. Minum dua gelas susu
bersama sekurang-kurangnya tiga sudu makan oat setiap hari dapat
menurunkan paras kolesterol.
2. Ikan dan asid lemak poli-tidak tepu omega-3
Kita disarankan memakan hidangan protein jenis ikan sekurang-kurangnya
dua hingga tiga kali seminggu. Asid lemak tidak tepu omega-3 yang
terkandung dalam ikan ini dikatakan mampu menurunkan paras kolesterol
dalam badan. Di samping itu, omega-3 juga boleh menurunkan tekanan darah
dan mengurangkan risiko pembekuan darah.
Antara jenis ikan yang tinggi kandungan asid lemak tidak tepu ini adalah
ikan laut dalam iaitu tuna, salmon, cencaru, sardin dan kembung.
Sebaik-baiknya ikan ini disediakan dengan cara masakan yang dibakar,
dipanggang, ditumis, dimasak sup atau dikukus.
3. Kekacang badam, walnut, pistachio dan soya
Kajian menunjukkan sesetengah protein jenis kekacang mampu menurunkan
paras kolesterol dalam darah kerana mengandungi asid lemak tidak tepu
yang tinggi. Asid lemak ini membantu menjadikan dinding pembuluh darah
yang sihat dan bebas daripada pelekatan kolesterol.
Namun begitu, umumnya kekacang mengandungi kalori yang agak tinggi. Kajian menunjukkan pengambilan kacang jenis pistachio pada kadar 40 hingga 50 gram sudah cukup untuk memberikan kebaikan kepada jantung.
Tetapi awas kerana pengambilan secara berlebihan boleh mengakibatkan
kegemukan sekali gus meningkatkan risiko serangan jantung. Sebaiknya,
bersederhana dalam pengambilan jenis kekacang ini.
Makan atau minum soya sebanyak 20 hingga 30 gram setiap hari mampu
mengurangi paras kolesterol. Ada banyak pilihan makanan yang berasaskan
kacang soya seperti tauhu dan tempe.
4. Buah-buahan kaya antioksidan mengandungi vitamin A, C dan E
Buah-buahan sitrus masam seperti mangga, belimbing, oren, strawberi dan kiwi mengandungi vitamin C yang tinggi serta berupaya mencegah pelekatan kolesterol dalam salur darah. Sayuran dan buah berwarna terang seperti brokoli, tomato,
lada benggala, labu kuning, ubi, buah zaitun, avokado, betik, aprikot
dan sayuran berdaun mempunyai kandungan antioksidan seperti beta
karotina, vitamin A dan E.
Panduan penjagaan lemak dan kolesterol mestilah saling berkaitan dengan
prinsip pemakanan sihat mengikut piramid makanan Malaysia.
Berikut antara cara yang boleh dilakukan untuk memastikan tahap penjagaan kolesterol dan lemak terkawal.
* Elakkan pengambilan lemak trans seperti makanan diproses dan
hidrogenasi seperti kek, biskut, snek pastri, sosej, nuget, burger,
donut dan makanan lain yang mengandungi kolesterol jahat LDL yang akan
merendahkan kolesterol baik HDL. Sebaiknya, pilih makanan komersial
terproses berlabel tiada lemak trans setiap kali anda membeli-belah di
pasar raya.
* Kurangkan kekerapan pengambilan makanan tinggi kolesterol seperti
organ dalaman haiwan (hati, limfa, jantung, pedal dan otak), makanan
laut (ketam, sotong, udang dan segala jenis kerang) dan jenis daging
merah.
* Kurangkan pengambilan telur ini kerana sebiji kuning telur ayam
mengandungi kira-kira 275 hingga 300 miligram (mg) kolesterol manakala
kuning telur itik mengandungi 375 mg kolesterol.
* Justeru anda disarankan hanya mengambil dua biji kuning telur saja
dalam seminggu. Sebaiknya, pilih telur ayam jenis rendah kolesterol.
* Pilih sapuan lemak jenis marjerin lembut yang mempunyai lemak tidak
tepu seperti sapuan kanola atau lemak sayuran untuk sapuan pada roti.
Sapuan mentega dihasilkan daripada sumber haiwan, maka ini boleh
meningkatkan aras lemak dan kolesterol dalam darah.
* Tukar pengambilan susu penuh berkrim atau susu segar dengan susu
rendah lemak atau susu skim. Gantikan juga santan dalam masakan kepada
jenis susu ini. Krimer dan susu pekat manis yang sering digunakan dalam
minuman seharian harus dihadkan pengambilannya kerana ia tinggi lemak
tepu daripada minyak kelapa sawit yang boleh meningkatkan risiko salur
darah tersumbat.
* Pilih kepelbagaian dalam makanan harian. Makanan bergoreng, berminyak
dan bersantan perlu dihadkan pengambilannya dalam seminggu. Jadikan
tabiat membuang lemak dan kulit pada daging ayam sebelum memasak.
Seeloknya, gunakan sedikit minyak ketika memasak dan pelbagaikan jenis
masakan rebus, panggang, kukus, rebus serta menggunakan ketuhar
gelombang mikro selain menggoreng.
Apa yang boleh anda lakukan:
Seharusnya kalori atau tenaga yang dimakan harus sama dengan tenaga yang
dibakar menerusi aktiviti harian. Ini bererti sekiranya kita makan 200
kalori makanan bermakna kita harus berlari sehingga hilang 200 kalori.
Lakukan aktiviti fizikal yang mengeluarkan peluh dan menggerakkan otot
seperti berjoging, berbasikal, berenang atau melakukannya di gimnasium.
Senaman juga mampu membuatkan badan berpeluh serta jantung berdegup
kencang dan ini sangat baik untuk kesihatan badan.
Oleh Siti Zarinah Sahib
No comments:
Post a Comment