Tips Kurus Badan Yang Murah & Mudah

Nak kuruskan badan ada 2 cara je paling mudah,
Murah dan sihat iaitu melalui:

1)pemakanan seimbang
2)senaman berterusan.

Lebih baik lakukan cara yang natural, lebih mudah, lebih tahan lama dan lebih sihat. Namun, tak ramai yang minat cara natural ni. Harap-harap anda tak begitulah ye..
Agak-agak kenapa mereka tak minat? Ok, setelah dikaji faktor paliiiinnnggg UTAMA ialah Penyakit MALAS.  Penyakit malas ni kalau tak dibuang, ia akan jadi tabiat sampai ke tua.
Ok, kepada anda yang nak kuruskan badan tu, berbaik-baiklah dengan senaman OK. Sebab senaman akan membuatkan anda kurus dengan cepat... Nak tak nak WAJIB lakukan senaman kalau nak kurus OK

Katakan anda seberat 120kg.. (contoh sahaja ya) perut berlapis-lapis lemak.. kali terakhir anda bersenam adalah ketika anda darjah 2..

Senaman apa yang paling sesuai untuk anda agaknya?

Jogging – tak sesuai sbb anda akan terasa sakit pada kaki selepas 3 hari berjogging dan kemudian anda tak nak jogging langsung sbb mood jatuh

Skipping – juga tak sesuai sebab anda juga akan sakit kaki

Yang paling sesuai hanya 2 sebagai permulaan iaitu:
1) Fast Walking
2) Berenang

Itu sebagai permulaan kerana anda tidak pernah bersenam pun sebelum ini. Lakukan selama 1 bulan, dan tingkatkan kepada jogging pada bulan berikutnya. Usah pula buat 3 hari saja, itu macam sampai tahun depan pun saya berani jamin anda takkan kurus.

Bersenam perlukan ‘MAINTAIN’ bukan sahaja semasa proses anda nak kuruskan badan. TETAPI ia juga harus dilakukan selepas anda berjaya kuruskan badan. Tujuannya hanya satu iaitu untuk kekal sihat.
Kita merancang dan menentukan adalah Allah S.W.T.  Kita berusaha untuk kekalkan kesihatan dan menjadi kurus TETAPI yang menentukan juga adalah Allah S.W.T. Namun, YANG palinngggg PENTING adalah USAHA.. tiada usaha, anda tak akan ke mana-mana pun..

 http://terbakor.com/2012/06/28/tips-kurus-badan-yang-buat-orang-lain-tergoda-terbakor/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...