8 Makanan Penyebab Berat Badan Naik

Mempunyai tubuh yang langsing dan ideal menjadi dambaan bagi setiap wanita. Kali ini saya akan menyenaraikan makanan-makanan yang harus dihindari, untuk menjaga barat badan anda agar tidak naik :

1. Kerepek Kentang

Kerepek kentang ternyata lebih mudah membuat berat badan bertambah dibandingkan dengan soda dan aiskrim. Kerana kerepek kentang dibuat daripada kentang (penuh karbohidrat), digoreng (penuh minyak) dan kemudian ditaburi dengan garam perasa (penuh natrium). Makanan ini benar-benar tidak sihat bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan.

2. Margerin

Margerin biasanya digunakan untuk menggantikan mentega. Tetapi beberapa jenis margerin mengandung lemak trans yang dapat meningkatkan kolestrol jahat dalam darah. Hal ini juga dapat menyebabkan kenaikan berat badan secara berlebihan.

3. Makanan Bergoreng

Makanan bergoreng mengandungi lemak yang sukar dicerna serta minyak yang dapat menambah timbunan lemak pada tubuh. Jadi, jika anda tidak ingin menambah berat badan, sila hindari makanan jenis ini.

4. Makanan Segera

Burger atau pizza memang sangat lazat, tetapi makanan ini akan menambahkan timbunan lemak trans dalam badan. Makanan segera memiliki kalori, lemak dan sodium yang tinggi. Lemak trans yang terkandung dapat meningkatkan kolestrol jahat. Dan sodium yang tinggi membuat berat badan bertambah.

5. Pemanis Buatan

Rasa gula yang manis memang memberikan kalori dan energi yang diperlukan oleh tubuh badan. Tapi sebaliknya bagi pemanis buatan. Rasa manis yang terdapat pada pemanis buatan cenderung tidak memberikan energi yang sama seperti gula. Akibat daripada menggunakan pemanis buatan, energi menjadi tidak seimbang dan membuat tubuh cenderung makan lebih banyak. Hal ini lah yang menyebabkan kenaikan berat badan.

6. Soda

Rasa gula yang manis memang memberikan kalori dan energi yang diperlukan oleh tubuh badan. Tapi sebaliknya bagi pemanis buatan. Rasa manis yang terdapat pada pemanis buatan cenderung tidak memberikan energi yang sama seperti gula. Akibat daripada menggunakan pemanis buatan, energi menjadi tidak seimbang dan membuat tubuh cenderung makan lebih banyak. Hal ini lah yang menyebabkan kenaikan berat badan.7. Kek Coklat
 

Makanan ini dibuat daripada bahan-bahan yang dapat mebuatkan tubuh menjadi lebih gemuk. Selain itu, kek coklat juga mengandungi krim yang penuh lemak, serta toping aiskrim yang mampu meningkatkan berat badan. Tambahan lagi, kandungan gula yang berlebihan pada makanan ini tidak baik bagi tubuh.

8. Pasta dan Nasi Putih

Pasta dan nasi putih merupakan sumber karbohidrat utama. Dua makanan tersebut memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi. Setelah dicernakan oleh tubuh badan, karbohidrat menambahkan  kalori dan energi. Tetapi sayangnya kelebihan karbohidrat dapat menyebabkan kegemukan.

Itulah 8 Makanan yang harus dihindari,  jika anda mempunyai keinginan untuk menurunkan berat badan.


Info : http://aankcikal.blogspot.com/2013/07/8-makanan-penyebab-berat-badan-naik.html

1 comment:

  1. kek coklat tu ramai yang suka. gembira je kalau nak tambah berat badan :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...