Faktor-Faktor Yang Menyebabkan Kegemukan

Faktor yang menyebabkan kegemukan

a. Kesihatan

Hipotiroidisme - kegiataan kelenjer tiroid yang kurang daripada normal.

Sindrom Cushing - jumlah hormon kortikoteroid berlebihan di dalam tubuh. Memberi simptom seperti pertambahan berat badan, kemerahan muka dan leher, tumbuh bulu pada tubuh dan kadangkala ganguan mental.

Hioptalamik - membabitkan kawasan pada otak depan di lantai ventrikel ke dua yang mengandungi beberapa pusat penting mengawal suhu badan, dahaga, kelaparan dan pemakanan, imbangan air dan fungsi seksual.

b. Keturunan / Genetik


Mempunyai gen yang sam dan tabiat pemakanan serta gaya hidup yang sama menyumbang kepada masalah kegemukan.

c. Faktor persekitaran

Umpamanya kewangan dan kemudahan mendapatkan makanan manis serta makanan ringan memberi kesan kepda corak pemgambilan makanan.

d. Kemurungan / kegembiraan

Kebanyakan orang makan berlebihan bagi mengatasi masalah emosi, tidak kira negatif atau positif seperti marah atau sedih.

e. Penggunaan tenaga

Orang yang gemuk biasanya menggunakan banyak tenaga apabila melakukan kegiatan fizikal kerana mereka mempunyai jisim yang lebih besar untuk bergerak. Oleh itu, orang gemuk kebanyakannya menghadkan pergerakan dan aktiviti fizikal mereka.

f. Pemakanan

Tabiat pengambilan makanan yang tidak seimbang akibat perubahan gaya hidup. Makan mengikut selera tanpa mengambil kira jumlah kalori yang disyorkan untuk tubuh.

g. Selepas melahirkan anak

Tabiat 'suka mengunyah' sewaktu mengandung adalah normal kerana ia merupakan isyarat tubuh untuk memberitahu kalori yang diperlukannya. Makan untuk dua tidak bermakna makan dalam jumlah yang berganda. Keperluan kalori adalah tidak sama dengan keperluan zat pemakanan yang diperlukan tubuh. Salah faham konsep pemakanan mengakibatkan berlakunya kenaikan berat badan yang berlebihan, pengumpulan lemak-lemak dan terjadinya selulit. Tabiat suka makan sukar dikikis selepas melahirkan anak dan kurang bersenam menjadikan tubuh tidak dapat kembali ke bentuk asal.

h. Pengambilan ubat yang mengandungi steroid disebabkan pentakit tertentu.


http://www.myjuliaes.com/search/label/faktor%20gemuk

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...