33 Petua dan Tip Kuruskan Badan Tanpa Ubat


1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.

12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.

13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet

15. Ambil makanan yang berempah
Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

16. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan
Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

17. Simpan Satu Diari
Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada
keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda
dan rajin-rajinlah membuat catatan.

18. Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus
Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

19. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

20. Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di
sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!

21. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

22. Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan
segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

23. Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.

24. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing
i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat
ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif
iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam
iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah
v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.

PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSING

Berat yang Berlebihan

Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya.

26. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan, air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda.
Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun.

27. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.

28. Jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. Caranya: Ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. Amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.

29. Nak Turunkan Berat Badan
Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu

30. Badan Langsing Selepas Bersalin
Untuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin, cuba petua berikut : Ambil 5 halia bara ( Halia Cina ), 10 biji lada hitam, 30 ekor ikan bilis.
Tumbuk kesemua sehingga lumat. Perahkan air Limau Nipis. Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam, setiap hari sewaktu dalam pantang.

31. Mengurangkan buncit
Bagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit, anda boleh mencuba petua ini.iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi.

32. Mengempiskan Perut
Petua yang mudah dan kos yang murah. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Selamat mencuba

33. Kempiskan Perut Anda
Nak kempiskan perut senang aje, ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Lumurkan atau sapu dekat perut, amalkan setiap malam. Insyaallah perut anda akan lebih menarik.

http://www.rahsiaperkahwinan.com/2008/09/33-petua-dan-tip-kuruskan-badan-tanpa.html

59 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang bila dah umur makin meningkat.. metabolisme kita makin menurun. itu la buat gemuk. Terima kasih banyaknya cara nak kurus.

      Tapi boleh ke kurus dalam seminggu macam artikel ni kata?

      > Cara ekstrim kuruskan badan dalam seminggu

      Delete
    2. Assalmualaikum. Bagus info yang dishare. Semoga ilmu2 ini dapat mmebantu yang lain jugak. Saya jugak akan amalkan ilmu ini.

      Delete
    3. Assalmualaikum. Bagus info yang dishare. Semoga ilmu2 ini dapat mmebantu yang lain jugak. Saya jugak akan amalkan ilmu ini.

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Time kaseh..^_^..-_-..Saya tak suka orang ejek saya gemuk..saya semankin hari amalkan nie..berat saya kurang..TQ ADMIN..saya terharum..sebelum nie..orng nmpk mesti kte cm nie..Wieee..gemuk dah dtng..Sekarang tak lagi..time kaseh..^_^...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang penting kene disiplin.. baru akan nampak efek dia kan... jom singgah blog saya untuk banyak lagi tips kuruskan badan cara yang selamat dan mudah... >>>Tips untuk kurus secara semulajadi! <<<

      Delete
    2. menarik dgn tips pertama kan. jgn berlapar. tp ramai juga org nak kurus, tapi tetap diet dengan cara berlapar. sini pun ada cakap mcm tu juga.. hmmm

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas info yg sgt menarik...

    ReplyDelete
  6. Terima kasih atas perkongsian terbaik ni. Sama2 kita usaha dan beramal =)

    ReplyDelete
  7. 33. Kempiskan Perut Anda
    Nak kempiskan perut senang aje, ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Lumurkan atau sapu dekat perut, amalkan setiap malam. Insyaallah perut anda akan lebih menarik.

    ..... betul ke cara nie berkesan ????

    ReplyDelete
  8. Br tau teh limau nipis boleh kempiskan perut..patutlah ms zaman sy minum teh limau nipis tiap2q hari dulu x buncit, skrg dh x amal sbb gastrik..agak maju kr depan juga..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. Assalam ADMIN... Thanks 4 the info... #Aimi Fdzla memang perlu exercise la kalau ikutkan...

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. salam..
    info berguna ni, mampukah saya nak buat semua ini untuk kurus agaknya. Kena ada semangat yang kental juga ni.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. Tema kasih dgan info n,saya pn nk cba..

    ReplyDelete
  17. Thanks info..kena turun lg 2 kilo nmpknya sy ni..hehee

    ReplyDelete
  18. kapur campur limau nipis memang saya guna masa lepas bersalin...leh guna semula ni..perut daa maju ke depan( umur meningkat dan ramai anak...saya tak gemuk tapi perut ni alahai,,,tq admin

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. Byk betul petua dan tips nak kuruskan badan. baru tahu kurangkan garam dapat kuruskan badan juga..

    ReplyDelete
  21. Banyaknye tips yang diberi, tinggal kite je rajin @ tak nak amal

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. Petua yang ke 33 tu biasa buat masa pantang je.Memang menjadi...cubalah kawan2.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  28. TERIMA KASIH... saya ni kalau pregnent je berat turun mendadak. lepas 6 bln bersalin hancus.... naik mcm apa je. hahha. kene try la amalan y awak bg ni.. tq

    ReplyDelete
  29. Assalammualaikum..Tq info yang menarik.nak try nanti..

    ReplyDelete
  30. wahhh.. banyak betul tipsnye.. kalau tak dapat follow semua, dapat follow half pun dah cukup bagus nih!

    Tingkatkan Metabolisme dengan 4 Cara Mudah!

    ReplyDelete
  31. Kalau nk kempiskan perut mudah jerr.. Buat "Sit up" tiap2 ari.. Pastikan perut kosong ye.. Biasa buat ni masa bulan puasa.. Ok..selamat mencoba :b

    ReplyDelete
  32. Tq..Kalau xkurus jgak saya xthu nak wt cmne

    ReplyDelete
  33. Tkasih..info berguna..petua dah tahu, tinggal nak praktis atau tidak?...

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  35. Thanks atas perkongsian. Banyak kan cara nak langsing nih. Nak buat dengan tak je.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  37. tips yang menarik. lama duk depan komputer kerja online ni berat badan makin bertambah. akan cuba tips ni

    [Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]

    ReplyDelete
  38. If I told you I could show you a way to stop craving sugar, would you want me to show you how?

    Think about that for a moment. Close your eyes and really think it through. You’ve said if only you didn’t crave sugar, then you could lose weight, but is that really true for you? Ask yourself these questions:

    Would you eat differently, and if so how?
    Would you act differently, and if so how?
    What else would change, and what would stay the same?
    What would you lose?
    What would you gain?
    Until you know what you want, know you can achieve it, and know what else will change (i.e. how your life may be different), you can’t discover any obstacles that first must be considered.
    Learn The Fastest Way To Lose Weight Naturally

    ReplyDelete
  39. Lubang dah longgar? Terowong lama tak korek tapi masih luas lagi? Kulit kedut2 dan tak gebu? 😱😱😱

    JANGAN RISAU!
    PINK LADY boleh kasi settle! 👌

    Nak tau ape itu Pink Lady?

    Pink lady ni complete kebaikan die dalam satu botol.

    PINK LADY Body Perfection:
    Fungsi PinkLady :
    ️ Membesar, menganjal & menggebukan payudara.
    ️ Perapat miss 'v'.
    ️ Mengurangkan nafsu makan.
    ️ Menghilangkan 'mood swing'.
    ️ Meningkatkan libido wanita.
    ️ Meningkatkan tahap collagen.
    ️ Meremajakan kulit.
    ️ Melancarkan peredaran darah.
    ️ Mengurangkan kadar keguguran rambut.
    ️ Mengurangkan 'period pain'.
    ️ Mencegah 'osteoperosis'.
    ️ Menghalang 'menopause'.
    ️ Menstabilkan emosi.

    Anda mempunyai masalah berat berlebihan?
    Masalah keputihan?
    Masalah rambut yg semakin menipis?
    Period tk teratur?
    Susu badan yang mcm chipsmore kejap ade kejap tkde?
    Nafsu utk bersama suami sangat kurang?
    Kulit berjerawat?

    PINKLADY - Perfection Body

    Bahan-bahan utama:
    Fenugreek, Mexican Wild Yam, Oat Grass, Pacific Kelp, Adas, Peuraria Mirifica dan Aleppo Oak.

    Mengandungi pelbagai fitoestrogen:
    Miroestrol, deoxymiroestrol, Genistein, Diadzein, Genistin, coumestrol, Diadzin, Kwakhurin, Mirificine, stigmasterol, campesterol, Mirificoumestan, Spinasterol.

    60 kapsul makanan tambahan.
    * Formula Advance

    MANFAAT PINK LADY:
    - Fountain makanan tambahan belia.
    - Peningkatan Payudara dan ketegasan.
    - Payudara yang lebih besar dan punggung bulat.
    - Mengetatkan faraj dan peremajaan.
    - Kesihatan faraj dan libido.
    - Mengekalkan kolagen dan tahap elastin.
    - Lebih kulit muda yang berpandangan dan kulit yang lebih kukuh.
    - Kurang rapuh, rambut beruban dan mengurangkan keguguran rambut.
    - Berkesan untuk penurunan berat badan.
    - High-end anti-penuaan dan membantu melindungi berkemungkinan tidak kedutan.
    - Meningkatkan aliran darah.
    - Mencegah risiko osteoporosis.
    - Menentang gejala menopause.

    💟 Penggunaan yang disyorkan: Sebagai diet tambahan mengambil dua kapsul sehari, atau seperti yang diarahkan oleh ahli perubatan profesional.

    Awas ⚠⚠⚠ Jika mengandung atau menyusu, dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil.

    Kualiti: Perfect
    Keselamatan: Terbukti
    Jaminan: 90 hari
    Hasil pertama: Dari 2 minggu

    Sila ambil perhatian kepade bahan2 yang kami guna dalam PinkLady Body Perfection

    Bahan2 yang kami guna kan sama sekali tidak merbahaya.

    http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/apps/adulterated

    Anda bole check di link yang disedia kan. Bahawa bahan yang kami guna adalah sama sekali tidak merbahaya seperti mana yang disaran kan oleh kkm

    Bahan2 yang kami guna kan berhasil utk menghasil kan bentuk badan yang ideal, melancar kan peredaran darah untuk mengimbangi hormon sekali gus mencantik kan kulit dan juga memelihara kesihatan rambut

    Yang lebih UTAMA adalah masalah dalaman wanita! Keputihan adalah masalah yang paling bahaya jika tidak diatasi dengan segera

    Pink lady Body Perfection mampu mengatasi masalah anda dalam masa 7hari pengambilan !

    Nak tau lebih lanjut?
    Whatsapp 0176026687 💃
    FOLLOW IG : pinkladyletops

    ReplyDelete
  40. terima kasih. nak cuba pelan2 kuruskan badan ni.

    ReplyDelete
  41. terima kasih. nak cuba pelan2 kuruskan badan ni.

    ReplyDelete
  42. bukankah tak berapa elok amalkn limau npis/ksturi? boleb beri pnjelasan?

    ReplyDelete
  43. Wow.. nice tips. Tinggal rajin nak amalkan je. Hehe. Btw salam perkenalan.

    Kalw nak carik organik, natural skincare, lipcare, haircare, bodycare, bolela ke blog sy ye 😘

    http://annizmohtam.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete
  44. Perkongsian yang menarik sekali..
    Yang membezakan adalah..kita ikut atau tidak panduan yang diberi..

    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
  45. Kulit cepat sunburn? Then susah nak cerah balik? Masalah tersebut boleh diatasi dengan pengambilan BOOSTER WHITENING!!!!!
    Knpe perlu ambil booster whitening?
    .
    ⚠Mengandungi bhan pelembap semulajadi ,vitamin B kompleks, poliskarida dan 22 jenis asid amino termasuk 10EAA (bhan utama organisma hidup)
    .
    ⚠Tahukah anda ?
    Kekurangan asid amino akn mengakibatkan kulit kelihatan kasar , tua dan berkedut ..
    .
    ⚠Manfaat untuk kecantikan
    .
    ✅lulus KKM .
    KELEBIHAN BOOSTER WHITENING . .
    💜Memutihkan Kulit 5x ganda drpd Kulit asal
    💜Putih sepantas injection .
    💜Tidak Ada kesan sampingan .
    💜Digalakan Untuk Ibu menyusu bayi
    💜Menghapuskan toksin dlm badan
    💜Menaikan seri rona merah pada Kulit .
    💜Mengecutkan jerawat .
    💜Menghilangkan Parut hitam yg lame
    💜Kulit menjadi gebu ,putih & pinkish .
    💁🏼Satu botol tahan satu bulan
    💁🏼100% halal 💁🏼Produk malaysia
    .
    Mkn 3 capsules insyallah dh ada kesan 😀
    ✅Rm60 postage (SM add Rm8)
    (SS add Rm11)
    Berminat? Hubungi lah saya :) di talian 011-23414210

    ReplyDelete
  46. Sape yang tak tau cara nak makan untuk kurus boleh cube baca kat Sado street. Detail n boleh follow menu bulat2.

    Nak kurus kalau tak kawal makan memang ke laut. Sebab tu ape yang kite makan tu penting

    ReplyDelete
  47. Assalammualaikum .
    Betul tu apa yang dikatakan oleh cik puan punya blog :)Detoks boleh membantu untuk menurunkan berat badan sekaligus menjadikan badan lebih sihat dan ringan..Baca Tips Paling Mudah Dan Senang Untuk Turunkan Berat Badan. Jom kita jalani kehidupan yang sihat dan miliki tubuh badan yang cergas dan minda yang cerdas .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...